Mladi

Ovdje ćeš pronaći neke korisne i zanimljive linkove na kojima možeš saznati mnoštvo zanimljivih stvari: kako jeftinije putovati, što čitati, gdje možeš saznati informacije o fakultetima ili srednjim školama, kako napisati esej, sve o državnoj maturi i mnoštvo drugih stvari.

Klikni i potraži ono što te zanima:

Ako si otkrio/la neke nove stranice i želiš ih podijeliti s drugima, slobodno nam piši i ubacit ćemo ih na ovu stranicu.

ČITAJ!

Najčitanije knjige u 2016. godini

 


 

NAJBOLJEKNJIGE.COM je portal za sve knjigoljupce. Na ovim stranicama možeš pronaći novosti o knjigama, piscima i izdavaštvu, recenzije i top-liste, omogućuju čitateljima da ocjenjuju, preporučuju i razgovaraju o knjigama.


 

BIBLIOVCA je blog velike ljubiteljice knjiga, Ive koja na jednostavan i simpatičan način piše recenzije knjiga za mlade,  djecu i odrasle. Možeš ju pratiti na i  facebooku i instagramu.


 

ZIHER.HR je portal na kojem možeš saznati novine iz svijeta kulture, filma, glazbe, književnosti. Događaji, zanimljivosti preporuke za čitanje – sve na jednom mjestu!


 

KNJIGOLJUBAV je blog kojemu je cilj približiti knjige i književnost svima, a pogotovo mladima. Možeš ih pratiti i na facebook stranici Knjigoljubav.


 

LEKTIRE.HR nude lektire za osnovnu i srednju školu. Više od 800 lektira na jednom mjestu. Kratak sadržaj djela i analiza likova za pomoć pri pisanju lektira.

 

INFORMIRAJ SE!

SREDNJA.HR je jedini news portal za studente i srednjoškolce u Hrvatskoj.  Na portalu rade studenti novinarstva Fakulteta političkih znanosti ili oni koji su nedavno diplomirali.


 

STUDENTSKI.HR  informativna stranica za srednjoškolce i studente: ponude poslova, novosti, zabava, kolumne…

 

PUTUJ!

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.


 

Na stranicama najpoznatijeg svjetskog vodiča LONELY PLANETA pronaći ćeš sve zanimljivosti o destinaciji koju želiš posjetiti, savjete o zemlji u koju putuješ i inspiraciju za iduće putovanje.


 

Dvoje velikih zaljubljenika u putovanja, Iva i Branko, na svojoj stranici PUTOHOLIČARI daju savjete o putovanjima, pišu o svojim iskustvima, avanturama…. Ako voliš i želiš putovati svakako posjetite ovu stranicu.

 

UČI!

Na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje pronaći ćeš sve što te zanima o državnoj maturi: provedene ispite, kalendar polaganja, pravilnik o polaganju državne mature i slično.


 

HRVATSKI NA MREŽI je portal koji će vam pomoći u nastavi hrvatskog jezika. Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).


 

Na stranicu TED-ED pronaći ćeš mnoštvo krtakih youtube videa iz kojih možeš čuti i naučiti nešto zanimljivo ili proširiti svoje znanje o nečemu što te zanima.

PISANJE ESEJA

ESEJ je oblik provjere razumijevanja određene teme. To je pisanje  osvrta na ponuđene teme iz područja književnosti i drugih umjetnosti, znanosti i društva i to na temelju ukupnog znanja i osobnog iskustva.

Knjižničarke dječjeg odjela Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar napisale su kratke upute, odnosno korake za pisanje eseja:

Koraci u izradi eseja:

  • Analiziraj temu i odredi problem/pitanje/tezu, tj. ono o čemu ćeš pisati.
  • Prisjeti se što znaš o toj temi.
  • Napiši ključne riječi i pomoću njih izradi nacrt /plan eseja.
  • Sastavi uvod.
  • U glavnom dijelu detaljno razradi temu.
  • Objedini sve o čemu si pisao i napiši zaključak.
  • Pažljivo pročitaj esej i ispravi moguće pogreške.
  • Svoj esej možeš dati na čitanje nekome tko ti može dati korisnu kritiku.

Za detaljnije upute, savjete i primjere, posjetite stranicu HRVATSKI NA MREŽI.