Predstavljen projekt informatičke izobrazbe In.Code@Novigrad

U Gradskoj knjižnici Novigrad-Cittanova predstavljen je 6. veljače 2018. godine projekt pod nazivom In.Code@Novigrad, u okviru kojega će se održati besplatne radionice informatike i programiranja za djecu od 6 do 14 godina.

Nositelj projekta je bujska Udruga ZiiD, a partneri su Grad Novigrad-Cittanova, te novigradske ustanove – Gradska knjižnica, OŠ Rivarela, Talijanska osnovna škola, Dječji vrtić Tičići i Dječji vrtić Suncokret-Girasole.
Projekt će biti sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019, a sufinancirat će se – kroz Gradsku knjižnicu – i iz proračuna Grada Novigrada-Cittanova.
Na konferenciji za medije projekt je predstavila njegova voditeljica Maja Livada iz udruge Ziid, dok su podršku projektu iskazali gradonačelnik Anteo Milos te ravnatelji i ravnateljice ustanova projektnih partnera.
Livada je pojasnila kako program obuhvaća 35 sati rada u nastavi, koji će se održati u Gradskoj knjižnici, čija je učionica za tu prigodu opremljena s osam novih All-in–one touch računala, a koji će po završetku projekta ostati na raspolaganju Knjižnici.
Nastavni program podijeljen je u dvije razine. Prva, osnovna razina, namijenjena je početnicima a druga, napredna razina, onima koji imaju predznanja ili brže usvajaju postavljene zadatke. Oba programa izrađena su prema smjernicama nastavnog programa koji je razvila Code.org, međunarodna organizacija za promicanje informatičke izobrazbe. Vodit će ih Vedran Janić, programer s desetogodišnjim iskustvom i provoditelj dva istoimena programa u Umagu i Bujama. Projektom će se educirati i edukatori, djelatnice knjižnice te zainteresirani nastavnici, kako bi i nakon završetka projekta mogli provoditi iste i slične programe u svojim ustanovama.
Projektom je predviđeno i studijsko putovanje svih polaznika edukacije u Zagreb i posjet najpoznatijim hrvatskim start-upovima. Predviđena su i edukativna predavanja za odrasle na teme „Važnost informatike u 21. Stoljeću“ i „Sigurnost na internetu“, s ciljem dodatnog informiranja i educiranja građana.
„Hrvatski obrazovni sustav prema Nastavnom planu i programu za osnovnu školu informatičku naobrazbu svrstava u izbornu nastavu, koja je pri tome svedena na usvajanje šturih vještina rada na računalu, a u potpunosti zanemaruje sustav algoritama i logičkog zaključivanja koji su preduvjet za razumijevanje i usvajanje informatičkog razmišljanja. Uloga ovog projekta je da to promijeni i ispravi“, naglasila je Livada, te podsjetila kako je ovo nastavak projekta kojeg treću godinu zaredom sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koji do sada proveden u Umagu i Bujama.
„Ovo je jedan od onih projekata koje bi svaki grad volio i morao imati u svojoj sredini, ne samo kao pilot projekt, već i kao trajni edukativni sadržaj. Nažalost, moramo biti iskreni i reći da u tom segmentu poprilično „kaskamo“ i ne pratimo u odgovarajućoj mjeri edukaciju naše djece u skladu s trendovima i stvarnim potrebama suvremenog načina života. Zato nam je izuzetno drago da je ovaj projekt uspio proći na natječaju za sufinanciranje nadležnog ministarstva, te smo i mi vrlo rado izdvojili sredstva u tu svrhu“, istaknuo je gradonačelnik Milos dodajući: „Zahvaljujem se udruzi Ziid, našoj Gradskoj knjižnici i svim ostalim gradskim ustanovama koje su uključene u projekt, jer ćemo kroz ustanove uključiti djecu, od predškolskog do osnovnoškolskog uzrasta, a vjerujem da će se u ovaj projekt edukacije uključiti i nešto stariji, obzirom na mogućnost edukacije putem interneta. Želim naglasiti da je novigradska Knjižnica u našem gradu, uz osnovne škole, predvodnik edukacije u pravcu primjene novih tehnologija, novog načina razmišljanja i poticanja djece na stjecanje novih znanja i kompetencija, u skladu s potrebama suvremenog načina života. Iznimno je bitno da se ovakvi projekti provode, da na njima inzistiramo, da tražimo uključivanje i cijele zajednice u potporu djeci koja sigurno žele usvajati nova znanja, za to im svi zajedno trebamo pružiti priliku. Ovim projektom dobit će tu priliku, a mi na tome sigurno nećemo stati.“
Ravnateljica Knjižnice Morena Moferdin izrazila je zadovoljstvo uključivanjem u projekt, istaknuvši kako Knjižnica i inače aktivno sudjeluje u promicanju vrijednosti STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) područja među djecom, ali i odgajateljima, učiteljima i roditeljima, a samim time i popularizaciji STEM zanimanja u zajednici. Zadovoljstvo uključivanjem u projekt iskazali su i ravnateljica OŠ Rivarela davorka Parmač i v.d. ravnatelja TOŠ Vedran Korelić.

Tekst preuzet s web stranice Grada Novigrada-Cittanova

<< >>