Započele Lego radionice

Početkom ovog tjedna počele su STEM radionice u organizaciji Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova u sklopu projekta „Postani konstruktor i ti!“. Ugostili smo predškolarce iz vrtića Girasole iz skupina Pesciolini i Ciclamini čiji je zadatak bio slijediti upute na računalu i sastaviti ptičice koje pokreće mali motor. Pomoću programa Lego WeDo djeca su na računalu sastavila blokove naredbi pa su se ptičice mogle okretati i pjevati!
Posjetili su nas i prvašići iz 1. a sučiteljicom Aleksandrom Krt koje smo podijelili u dvije grupe. Prva grupa je pomoću uputa morala sastaviti vjetrenjače, za što su koristili setove Lego jednostavne mehanizme s napajanjem i Lego obnovljivu energiju. Ventilator je glumio vjetar pa su djeca pomoću mjerača mogla testirati jačinu energije koju stvara okretanje elisa na vjetrenjači i s njima povezani elektromotor. Druga grupa sastavljala je gladne aligatore iz serije Lego WeDo. Osim motora, aligator ima senzor u ustima pa kad mu neki predmet stavimo u usta, on ih zatvori i taj predmet, npr. Lego figuricu, prožvače pa opet otvori usta i čeka da mu ubacimo novi predmet. No, da bi sve to aligator mogao raditi, djeca su ga morala programirati na računalu. Zadaci nisu bili lagani, ali djeca su se jako dobro snašla. Čekamo ih i na drugoj radionici!

„Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Zaklade i članova Fonda gradova i općina“.

<< >>