Radionice u sklopu Festivala slikovnica Ovca u kutiji

U sklopu festivala slikovnica „Ovca u kutiji“ kojeg u Pazinu i okolnim mjestima od 10. do 14. rujna 2018. godine organizira književna udruga „Knjiga u centru“ i Gradska knjižnica Pazin, u Gradskoj knjižnici Novigrad-Cittanova održano je 11. rujna 2018. godine predavanje pod nazivom „Kako se pravi slikovnica“. O ovoj temi govorio je Veseljko Stojak, koji u Zagrebu ima tiskaru „Studio moderna“. Učenice i učenici osmih razreda novigradskih škola mogli su upoznati proces oblikovanja književnog rukopisa u knjigu, odnosno slikovnicu. Ovaj proces započinje grafičkom pripremom te se nastavlja na sam proces tiskanja digitalnim ili ofset načinom, lijepljenjem, izradom korica, šivanjem, rezanjem itd. Učenice i učenici su mogli čuti što je gramaža papira, što su arci ili pak hrbat knjige.
Veseljko Stojak je dipl. ing. elektrotehnike, a od 1995. godine pokreće vlastitu grafičku radionicu koja je danas poznata kao tiskara “Studio Moderna”. Predavanje je moderirao Zoran Pongrašić, samostalni umjetnik književnik i dramski pisac koji se do danas okušao u skoro svim oblicima književnog stvaralaštva (pjesma, priča, roman, radio-dramski i kazališni tekst, filmski i strip scenarij) podjednako za djecu, tinejdžere i odrasle, a kao dječji pisac uvršten je u školsku lektiru, čitanke i udžbenike. Objavljeno mu je tridesetak knjiga proze. Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva pisaca, član i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, jedan je od osnivača Umjetničke organizacija Autorska kuća, te književne udruge Knjiga u centru. Bio je član radne skupine Nacionalne strategije poticanja čitanja.

U isto vrijeme, ali u prostorima Osnovne škole ugostili smo Ivanu Šaranja Stojak koja je djeci drugih razreda novigradskih škola pokazala kako izraditi šaljive i simpatične bookmarke u obliku čudovišta, medvjeda ili leptira. Djeca su se odmah bacila na posao, a oni vrijedni i brzi prstići su napravili i po nekoliko označivača stranica. Ivana Šaronja Stojak, diplomirana je inženjerka tekstilne tehnologije, u kreativnim krugovima poznata je pod brandom “ŽicArt” kao autorica originalnog i bajkovitog nakita od žice.

Hvala našim gostima i festivalu Ovca u kutiji!

<< >>