Predstavljena knjiga o kazalištu na Bujštini

U Gradskoj knjižnici Novigrad-Cittanova, 27. studenog 2019. godine, održano je predstavljanje knjige o povijesti kazališta na Bujštini „Kazalište na kotačima“ Zlatana Varelije. Autor je predstavio svoju knjigu koja progovara o počecima kazališnog i kulturnog života u vremenima koji prethode Kotaru Buje u sklopu Zone B kao i samom vremenu u Zoni B od 1950. do 1956 godine te istražuje povijest Bujštine i kulturno umjetničkih udruga na ovima prostorima u poslijeratnom razdoblju sve do naših dana. Bilo je riječi i o amaterskom kazalištu koje je djelovalo u Novigradu, a ulomke iz knjige koje govore o aktivnostima tog kazališta, čitao je glumac Zlatko Božić.
Večer je otvorila učenica Osnovne glazbene škole koja djeluje pri Osnovnoj školi Rivarela, Astrid Andreašić, svirajući na gitari skladbu „Jutro u prosincu“ Nena Munitića.

Zlatan Varelija, iako rođen u Bribiru, odmalena živi u Istri, a od osamdesetih godina u Bujama i Umagu. Čitav svoj život nešto zapisuje te objavljuje niz knjiga: „Narodne pjesme Bujštine“, „Tote j’ boje stati“, „Bura puše snigom briše“, „Narodnjačka krv u temeljima hrvatske škole“, „Banda sto let pišći“. Uređuje zbornik „Bujština“ i surađuje s časopisima i dnevnim glasilima kako u Istri tako i šire. Svojim kulturnim radom prisutan je već više od trideset godina na Bujštini. Dobitnik je nekoliko gradskih i općinskih priznanja, a za knjigu „Narodnjačka krv u temeljima hrvatske škole“ nagrađen je srebrnom plaketom Matice hrvatske.

<< >>