Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta „Postani konstruktor i ti!“

„Postani konstruktor i ti!“ naziv je novog projekta novigradske Gradske knjižnice, kojeg će temeljem uspješne prijave na natječaj „Mali projekti za bolje sutra“, sufinancirati Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Ukupna vrijednost projekta je 22.533 kune, od čega će 15.000 biti sufinancirano od strane Zaklade, kroz Fond gradova i općina u kojem participira i Grad Novigrad-Cittanova, dok će ostatak potrebnih sredstava osigurati sama Knjižnica.

Tim povodom upraviteljica Zaklade Helga Može’ Glavan i ravnateljica Knjižnice Morena Moferdin, potpisale su ugovor o sufinanciranju projekta. Ugovor je potpisan u uredu novigradskog gradonačelnika Antea Milosa, pored kojega su nazočili i gradski pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk, te Lara Baranašić, viša stručna suradnica za financijske potpore Zaklade.

Može’ Glavan objasnila je tom prigodom kako se natječaj „Mali projekti za bolje sutra“ financira iz Fonda gradova i općina čiji su članovi Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Kanfanar, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Motovun, Ližnjan, Medulin, Funtana i Bale. Ukupna vrijednost natječaja ove je godine iznosila 200.000 kuna, a prijavitelji su najviše mogli dobiti 15.000 kuna. „Ovo potpisivanje ugovora, u prisutstvu predstavnika Grada, dobra je prilika da se predstavnici lokalne vlasti dodatno upoznaju s aktivnostima i projektima koji će se u okviru ovog natječaja kojeg i sami financiraju, realizirati u njihovoj zajednici“, istaknula je Može’ Glavan.

Gradonačelnik Milos pohvalio je ovaj uspješno kandidirani projekt Gradske knjižnice, kao i niz drugih projekata koje je ova gradska ustanova dosad osmislila i realizirala. Među njima je i nekolicina onih za koje su već dobivena sredstva Zaklade, putem drugih natječaja, što je svakako dobar i pozitivan primjer i drugim gradskim ustanovama i udrugama civilnog društva, naglasio je gradonačelnik.

Ravnateljica Moferdin predstavila je ukratko projekt „Postani konstruktor i ti!“, ističući kako je on zamišljen kao niz radionica za novigradsku djecu od šest do devet godina. Osnovni cilj radionica je promicanje vrijednosti STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) među djecom, odgajateljicama, učiteljicama i roditeljima, a samim time popularizacija STEM zanimanja u zajednici.

„Kroz projekt ćemo djeci predstaviti znanost, mehaniku, matematiku i sva ona područja koje pokriva termin STEM, na zabavan način, a djeca će timskim radom sama dolaziti do rješenja. Polaznici radionica imat će priliku graditi konstrukcije na određene teme koje integriraju brainstorming, analizu uzroka i posljedica, testiranje, predstavljanje i komuniciranje podataka, stvaranje pokretnih konstrukcija s jednostavnim ili složenijim mehanizmima, što sve zahtjeva kritičko razmišljanje i kreativno rješavanje problema“, prenijela je Moferdin.

Kao alat za provođenje radionica odabrani su posebni LEGO® Education setovi za djecu od sedam do osam godina (Lego Education We Do, Lego jednostavni mehanizmi s napajanjem, Lego obnovljiva energija), s pripadajućim softwareom. „Smatramo da su Lego proizvodi dovoljno bliski djeci da bi im razumijevanje kompleksnijih pojmova i pojava bilo vrlo jednostavno za shvatiti dok se igraju s poznatim kockicama, ali sada s dodatnim elektromotorima i mehanizmima. S druge strane, budući da u Novigradu ne postoji slična edukacija, i da su ovakvi edukacijski setovi zbog cijene većini roditelja nedostupni (a zbog svoje specifičnosti ne nalaze se u uobičajenim trgovinama), smatramo da novigradskoj djeci i njihovim roditeljima nudimo pristup tehnologiji i edukaciji 21. stoljeća kojoj inače ne bi imali pristup“, istaknula je ravnateljica Knjižnice.

Radionice će od rujna biti organizirane u suradnji s novigradskim vrtićima Tičići i Suncokret-Girasole, kao i s Osnovnom školom Rivarela i Talijanskom osnovnom školom Novigrad. Ukupno će biti obuhvaćeno oko 140 djece, kroz 16 radionica. Pored radionica, organiziranih u suradnji s ustanovama, u Knjižnici će biti organizirane i radionice u slobodno vrijeme djece, jednom tjedno u trajanju od 60 minuta. (Članak je preuzet s Internet stranica Grada Novigrada-Cittanova)

Za dodatne informacije posjetite stranicu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

<< >>