Postani konstruktor i ti!

Od sljedećeg tjedna u Gradskoj knjižnici Novigrad-Cittanova počinju STEM radionice za djecu od šest do devet godina pod nazivom „Postani konstruktor i ti!
Osnovni cilj radionica je promicanje vrijednosti STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) među djecom, odgajateljicama, učiteljicama, i roditeljima, a samim time popularizacija STEM zanimanja u zajednici. Kroz projekt ćemo djeci predstaviti znanost, mehaniku, matematiku i sva ona područja koje pokriva termin STEM na zabavan način gdje će timskim radom djeca sama dolaziti do kreativnog rješenja. Kao alate za provođenje radionica odabrali smo LEGO® Education setove za djecu od 7 do 8 godina (Lego Education WeDo, Lego jednostavni mehanizmi s napajanjem, Lego obnovljiva energija). Radionice organiziramo u suradnji s novigradskim vrtićima Girasole i Tičići, te Osnovnom školom Rivarela i Talijanskom osnovnom školom, kao i Društvom Naša djeca Novigrad-Cittanova i udrugom iNovigrad, te će biti obuhvaćeno oko 140 djece kroz ukupno 16 radionica.
Pored radionica organiziranih u suradnji s ustanovama, u Knjižnici će biti organizirane i radionice u slobodno vrijeme djece i to subotom u jutarnjim staima, u trajanju 60 minuta, koje će se odvijati od studenog do siječnja iduće godine.
Budući da u Novigradu ne postoji slična edukacija, i da su ovakvi edukacijski setovi zbog cijene većini roditelja nedostupni (a zbog svoje specifičnosti ne nalaze se u uobičajenim trgovinama) smatramo da novigradskoj djeci i njihovim roditeljima nudimo pristup tehnologiji i edukaciji 21. stoljeća.
Ovim putem pozivamo roditelje i djecu da Knjižnici doniraju Lego kockice koje im više ne trebaju. Želja nam je u Knjižnici stvoriti STEM kutak u kojem će djeca moći graditi, eksperimentirati s Lego robotikom i mehanikom, a Lego kockica nije nikad dovoljno.
Ukupna vrijednost projekta „Postani konstruktor i ti!“ je 22.533 kn, od čega će 15.000,00 kn biti sufinancirano od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule (kroz Fond gradova i općina u koji participira i Grad Novigrad-Cittanova), dok će ostatak sufinancirati sama Knjižnica.

„Ovaj dokument izrađen je uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Zaklade i članova Fonda gradova i općina“.

<< >>