Ostanimo doma uz društvene igre

Novonastala situacija je iznenadila sve nas, promijenila nam dnevni raspored, životni stil, navike, pa se mnogi od nas još uvijek prilagođavaju novim uvjetima života za koje ne znamo koliko će još dugo biti na snazi. Borba protiv korona virusa je izazov za sve nas, provjera naše samokontrole i sposobnosti prilagođavanja, pa i kreativnosti.

Nakon odrađenog radnog dana od kuće na raspolaganju imamo još mnogo sati koje možemo provesti s ukućanima ili sami sa sobom. U današnjem svijetu digitalnih komunikacija i tehnologija, najveći broj sati provodimo uz smartphone koji nam je trenutno jedini prozor na vanjski svijet i komunikacijski alat s prijateljima i kolegama, streaming servisi nam nude bezbroj serija i filmova, no postoji još jedan način kako kvalitetno provesti vrijeme a koji je pomalo već zaboravljen – društvene igre, koje ne moraju nužno biti samo vid zabave i razonode.

Dokazano je da svaka aktivnost koja potiče mozak da usvoji nove vještine blagotvorno djeluje i na cjelokupno zdravlje, a određene društvene igre potiču kognitivne vještine poput pamćenja, rješavanje problema i snalaženja kod djece, a i kod odraslih.

Grad Novigrad-Cittanova, kao partner na projektu „Playful paradigm“ iz programa URBACT, imao je priliku učiti od iskusnijih gradova kako uključiti igru u više segmenata urbanog života. Ovim vas putem želimo podsjetiti na igru, najjednostavniji način povezivanja i uključivanja koji nam može višestruko pomoći – ispuniti nam vrijeme i povoljno utjecati na naše kognitivne sposobnosti, a ukoliko nas još i nasmije i zabavi time nam podiže i imunitet!

Osim dobro poznatih igara koje većina nas ima kod kuće poput Lega, Memoryja, raznih puzzle-a, šaha, domina, „Čovječe ne ljuti se“, u nastavku donosimo popis igara i drugih ideja koje vas mogu motivirati, a sve potrebno već imate.

Grad-država
Za ovu igru dovoljan je papir i olovka. Igra dvoje ili više igrača. Na papiru će svaki od igrača ispisati tablicu, a u prvom retku se nalaze kategorije za pogađanje: država, grad, planina, rijeka, biljka, životinja, stvar…no kategorije su mašti na volju! Na kraju retka ostavlja se mjesto za rubriku bodovi, u koju se upisuju rezultati pojedine igre. Jedan od igrača zadaje slovo abecede i po tom slovu, u tablicu, ispod određene kategorije treba upisati pojam. Pobjednik je onaj koji prvi popuni rubrike, odnosno onaj koji je gotov uzvikne: “Gotov!” ili “Stop!” i započne brojati, po dogovoru, npr. do 10. Kad izgovori 10, ostali igrači trebaju odložiti svoje olovke i započinje zbrajanje bodova:
5 bodova – ako dva ili više igrača imaju istu upisanu riječ
10 bodova – ako se samo jedan igrač dosjetio riječi na zadano slovo
15 bodova – ako samo jedan igrač ima popunjenu određenu rubriku

Tko sam ja?
Igra u kojoj mogu učestvovati najmanje dvije osobe. Jedna osoba zamišlja neku ličnost (povijesnu, javnu bilo koje vrste) koju će druga osoba predstavljati. Druga osoba treba pogoditi koja je zamišljena ličnost. To otkriva postavljanjem pitanja na koja se može odgovoriti sa da ili ne, poput: jesam li sam muško? Imam li plavu kosu? Jesam li stara? Jesam li pjevačica? Ukoliko ima više igrača, svi osim osobe koja pogađa zagonetnu ličnost, odgovaraju na pitanja.

Pokvareni telefon
Jedna osoba započinje igru šapćući rečenicu u uho osobi koja sjedi pokraj nje. Ova osoba šapće ono što misli da je čula sljedećoj osobi koja sjedi pored nje. To se nastavlja sve do posljednje osobe. Zadnja osoba kaže na glas ono što misli da je čula. Ovo je sjajna igra za djecu, ali i odrasli se mogu zabaviti!

Vrući krumpir
Svi sjede u krug na podu. Uključite glazbu dok igrači predaju jedan drugome „vrući krumpir“ – malu meku loptu što je moguće brže. Kad glazba prestane, igrač s vrućim krumpirom ispada iz igre. Kada ostane samo jedan igrač, on postaje pobjednik igre.

Pogodi zvuk
Sakupite nekoliko predmeta koji proizvode neku vrstu zvuka. Igrači sa povezom preko očiju moraju pogoditi predmet prema zvuku koji stvara. Predmete možete pokazati mlađoj djeci na početku igre. Starija djecu neka pogađaju bez gledanja predmeta.

Potraga za blagom
Djeca vole pronalaziti skrivene predmete i premda ova zabavna igra zahtjeva pripremu, isplati se, jer ćete se sigurno zabaviti. Započnite s pisanjem tragova na male presavijene listove papira koje ćete sakriti na neko mjesto u kući. Svaki trag vodi djecu na sljedeće mjesto s dodatnom porukom. Kad djeca dođu do kraja, pronalaze nagradu.

Crtanje u krug
Pronađite veliki komad papira i izvadite drvene bojice, pastele ili flomastere. Odaberite najstarijeg ili najmlađeg igrača da biste započeli ovu igru crtanja. Prvi igrač započinje crtanjem crte, kruga ili drugog dijela slike. Svaki igrač dodaje početnom crtežu neku liniju, i tako u krug nekoliko puta. Iznenadit će vas rezultat.

<< >>