Mjesec hrvatske knjige 2018.

Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova uključila se i ove godine u nacionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige koja se obilježava diljem Hrvatske od 15. listopada do 15. studenog. U tom periodu novigradska knjižnica priređuje niz događanja i aktivnosti usmjerenih na poticanje čitanja, popularizaciju knjiga i upoznavanju knjižnice. Tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige, za svu djecu koja pohađaju novigradske vrtiće i škole priređeni su organizirani obilasci knjižnice u prijepodnevnim satima za vrijeme kojih se djecu podučava o važnosti knjige, ponašanju u knjižnici, te kako se služiti informacijskim izvorima. Na ovaj način u edukaciju biva uključeno oko 160 djece vrtićke dobi te više od 300 učenika i učenica osnovnoškolske dobi.

Za djecu trećih razreda osnovne škole, 22. listopada u goste dolazi Dijana Merey Sarajlija, fonetska ritmičarka-rehabilitatorica iz zagrebačke Poliklinike SUVAG. Autorica je, zajedno sa svojom djecom i suprugom u seriji stihobasni „Što mravi znaju o ljubavi“ do sada objavila tri dvostruke slikovnice, kojima je oduševila djecu svih uzrasta, od 3 do 103 godine. U njima se glavni lik suočava s naizgled nerješivim problemom, ali se uvijek odnekud pojave mali mravi da mu osvijeste o čemu se zapravo radi i povedu ga do rješenja.

Knjižnica će u suradnji s Osnovnom školom Rivarela osnovati Dječji čitateljski klub za učenike i učenice od petog do sedmog razreda u sklopu kojeg će djeca moći razgovarati o stripovima, romanima i pjesmama na kreativni način.

Udruga Atelier “Agata” iz Novigrada otvorit će 24. listopada u 18 sati u predvorju knjižnice svoju godišnju skupnu izložbu, a isti dan, ali u 19 sati, biti će upriličeno predstavljanje putopisne knjige Patricije Kos Pešut, „Dani od Nepala“. O knjizi će govoriti: autorica Patricija Kos Pešut, urednica knjige Mirjana Benjak, te gosti Kristina Dešman, Vesna Domany Hardy, Dina Kamber i Radmila Zdjelar. Knjigu je 2018. godine objavio Hrvatski centar himalajske tradicije iz Rijeke.

Putopisno predavanje “Zašto Kilimandžaro? Marinele Vadnov na rasporedu je 6. studenog. Marinela Vadnov živi i radi u Novigradu. Planinarstvom se počela baviti 2005. godine uključivši se u Planinarsko društvo „Planik“, Umag, podružnica Novigrad. Planinarenjem je započela po istarskoj Ćićariji i Učki, nastavivši diljem Hrvatske, Slovenije, Italije, zemljama Europe, a ove godine uspela se na Kilimandžaro. Sa svojih 5.895 metara visine, Kilimandžaro je najviša planina u Africi – radi se o neaktivnom vulkanu koji svojom veličinom dominira nad širokim nizinama koje se nalaze na granici Kenije i Tanzanije.

Ove je godine fokus Mjeseca hrvatske knjige stavljen na baštinu, osobito na glagoljicu, pa će u novigradskoj knjižnici 14. studenog biti predstavljena knjiga “Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini” u izdanju Ogranka Matice hrvatske Buje. Knjigu, koja je objavljena 2018. godine, predstavit će njen autor, mr. Mladen Juvenal Milohanić, urednik knjige, dr. Vitomir Jadrejčić, te autor fotografija, Slađan Dragojević.
Mjesec hrvatske knjige zaključit će se 15. studenog kreativnom radionicom za djecu od pet do deset godina pod nazivom „Upoznaj glagoljicu“ koja će se održati u poslijepodnevnim satima.

<< >>