Mali robotičari kod gradonačelnika


Gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos u društvu pročelnika Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alena Luka, u svom je uredu ugostio polaznike radionice robotike pri novigradskoj Gradskoj knjižnici. U društvu Malih robotičara Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova bile su voditeljica radionice, knjižničarka Dijana Lipovac Matić, te ravnateljica Knjižnice Morena Moferdin.
Osim što su ovime aktivno uključeni u tzv. STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika), na kojem bi se trebao temeljiti razvoj svake sredine, mali robotičari poziv gradonačelnika zaslužili su i činjenicom kako je njihova mlađa skupina, u kojoj su sudjelovala djeca od trećeg do petog razreda, u okviru natjecanja nacionalne robotske lige Croatian Makers, bila najuspješnija od svih mlađih skupina u regiji Istra 1.
Robotičari su gradonačelniku prenijeli kao je njihova voditeljica Dijana sudjelovala 20. lipnja u Zagrebu na svečanoj dodjeli nagrada najboljima u robotičkoj ligi Croatian makers. Ovom događaju prisustvovala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je u svom govoru, uz ministricu znanosti, Blaženku Divjak, i osnivača Lige, Nenada Bakića, govorila o važnosti razvoja STEM područja kod djece.
U svom predstavljanju prenijeli su i kako je grupa malih robotičara Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova formirana u jesen 2016. godine, kada se Knjižnica uključila u nacionalnu robotsku ligu Croatian Makers, a koju je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih. Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Sudionici lige, pa tako i novigradska knjižnica, dobili su pet edukacijskih robota mBot u trajno vlasništvo. Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 360 škola i ustanova te preko 8000 učenika i učenica. U Male robotičare uključilo se petnaestak novigradskih osnovnoškolaca od trećeg do osmog razreda koji su se učili programiranju putem naredbi koje su s računala prenosili na robote. Učenici su otprilike jednom mjesečno sudjelovali na natjecanjima koja su se pretežito odvijala „online“, ali i na natjecanju „u živo“ u Osnovnoj školi u Taru gdje su imali prilike upoznati svoje vršnjake iz Poreča, Kanfanara, Vrsara, Rovinja, Svetvinčenta, Pazina i Tara, odnosno sudionike Lige za područje Istra 1 kojoj je pripadao i Novigrad.
Mali robotičari gradonačelniku su na licu mjesta demonstrirali kako ovaj robotić radi. Upoznali su ga i kako on nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Gradonačelnik je zahvalio voditeljici Lipovac Matić na uloženom trudu u radu s djecom, ravnateljici Moferdin na pokretanju i realizaciji radionice, a malim robotičarima na entuzijazmu i znatiželji koje su uložili u bavljenje robotikom i otkrivanje novih tehnologija. (Članak preuzet s web stranica Grada Novigrada-Cittanova)

<< >>