CHE FINO!

„CHE FINO!“ – naziv je projekta kojeg provodi Turistička zajednica Grada Novigrada–Cittanova u suradnji s partnerom Gradskom knjižnicom Novigrad-Cittanova. Tijekom pandemijskog „mirovanja“ TZ i Knjižnica osmislili su niz edukativnih aktivnosti s kojima su se 2020. godine kandidirali na natječaj Lokalne akcijske grupe za ribarstvo – FLAG „Pinna nobilis“ i za koje im je Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede dodijelila nepovratna sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Cilj projekta je poticanje lokalnog stanovništva da što češće pripremaju jela na bazi ribe i drugih morskih organizama te da cijela obitelj uživa u ukusnim i zdravim mediteranskim jelima.
Zahvaljujući projektu CHE FINO (Choose Health and Eat Fish in NOvigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu) ovog proljeća su se provodile edukativne i kreativne radionice za predškolsku i školsku djecu s područja Novigrada. Vrtićarcima je knjižničarka čitala priče o ribama i zdravoj hrani, a zatim su djeca izrađivala ribe od papira. U nižim razredima govorili smo o zdravoj hrani, nakon čega su djeca sama osmišljavala svoje zdrave riblje recepte i izrađivala hobotnice i lignje od papira koje su građani mogli vidjeti izložene u Parku novigradskih ribara. Viši razredi učili su o važnosti zdrave prehrane na bazi ribe i drugih morskih organizama koji se love na našem području zahvaljujući stručnjacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
Djeca su se upoznala uživo s morskim organizmima zahvaljujući interaktivnim i vrlo zanimljivim radionicama poznatog istarskog morskog biologa Nevena Iveše, profesora s pulskog sveučilišta.
Knjižnica je organizirala ukupno 20 radionica na kojima je sudjelovalo 483 djece!

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

U nastavku pogledajte fotografije koje su nastale za vrijeme radionica u organizaciji Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova. Sudjelovali su: vrtići Tičići i Girasole, Osnovna škola Rivarela i Talijanska osnovna škola.

 

<< >>