Camino de Santiago

U prepunoj Gradskoj knjižnici Novigrad-Cittanova planinar i hodač Ljubo Žaja 14. studenog 2019. govorio je o svom putu od Saint Jean Pied de Porta do Santiaga de Compostele i Finisterre, odnosno o Caminu de Santiago.
Camino de Santiago je ruta koju prelaze hodočasnici iz gotovo svih zemalja svijeta, koja vodi u Santiago de Compostelu, u Galiciji (Španjolska), u kojem se nalaze ostaci i grob Sv. Jakova.
Postoji nekoliko verzija Camina (Puta), a jedan od najfrekventnijih je Camino Frances ili francuska ruta Puta Sv. Jakova koja vodi iz Saint-Jean-Pied-de-Porta, na jugu Francuske, koji se nalazi u Donjoj Navari, podno Pirineja. U vremenu od 14. lipnja do 15. srpnja 2019. godine, Ljubo Žaja je prešao put od Saint-Jean-Pied-de-Porta do Santiaga, a od 17. do 20. srpnja 2019. od Santiaga do Finistere.
Na predavanju je ispričao kako se za Camino spremao dugo, puno je čitao o Caminu, osobito knjige „Camino de Santiago“ Andreja Badera i „Skitnje do Santiaga“ Ceesa Nootebooma, hodao je i planinario, te mu put do Santiaga nije predstavljao veći problem. Tijekom predavanja, prisutni su mogli pratiti fotografije španjolskih sela i gradova kroz koje je Ljubo Žaja prolazio. Posebno se osvrnuo na povijest i kulturu Španjolske, ali i na sve dobre ljude koje je putem upoznao.

Ljubo Žaja živi u Novigradu od 1993. godine. Član je planinarskog društva „Planik“ Umag od 1993. Radio je u Policijskoj upravi istarskoj, Policijskoj postaji Umag, Policijskoj postaji Buje i Postaji pomorske policije Pula. Od prosinca 2018. je u mirovini. Voli putovati, hodati, biciklirati, čitati, a aktivan je u raznim udrugama.

<< >>